KESAKITAN ketika bersalin sememangnya sakit yang tidak mampu ditanggung. Dalam keadaan itu, sudah pasti ada ibu hamil yang berfikir tanpa waras hingga meminta doktor melakukan pembedahan.

Pembedahan Ceasarean bukanlah satu pembedahan yang boleh dilakukan tanpa sebab! Berikut adalah perkongsian Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita Dan Kehamilan, Dr Muhammad Izzat Abdul Razak yang menerangkan lebih terperinci tentang pembedahan ceasarean, risiko dan komplikasinya.


Saya tak tahan dah sakit nak bersalin ni doktor. Operate je lah! Senang, habis cerita! Nak tunggu apa lagi?”

Apabila kita berada dalam kesakitan melampau, terkadang kita hilang pertimbangan dan meminta untuk diperlakukan apa sahaja tanpa memikir baik buruk sesuatu keputusan itu.

Bagaimanapun jika terdapat indikasi pembedahan caesarean perlu dilakukan, kami tanpa berlengah lagi akan memastikan ianya dilakukan dengan sepantas kilat untuk menyelamatkan nyawa ibu dan bayi dalam kandungan.

Yang menjadi perhatian saya adalah ibu-ibu yang meminta agar dilakukan pembedahan ke atasnya tanpa sebab musabab yang difikirkan perlu secara perubatannya. Pembedahan caesarean bukannya benda main-main, silap haribulan segala macam komplikasi boleh timbul. Maka, kedua-dua pesakit dan suami perlu ambil tahu mengenai risiko yang bakal mereka hadapi.

Apakah risiko-risiko utama pembedahan caesarean?

1. KESAKITAN

Selepas pembedahan anda bukannya boleh berjalan segera seperti sediakala. Ada kalanya memerlukan bantuan untuk bergerak berhari-hari lamanya. Anda akan rasa sakit pada bahagian luka pembedahan dan rasa tidak selesa pada bahagian perut selama beberapa minggu selepas pembedahan.

Anda akan diberi ubat tahan sakit untuk menangani kesakitan ini, tetapi ia masih akan mengganggu aktiviti seharian anda untuk beberapa ketika.

2. JANGKITAN KUMAN

Sebelum dibedah, anda akan diberi satu dos antibiotik untuk mengurangkan risiko mendapat jangkitan kuman. Bagaimanapun, kira-kira 8 peratus daripada wanita yang menjalani caesarean masih mendapat jangkitan selepas pembedahan.

Terdapat tiga jenis jangkitan utama yang perlu diberi perhatian:-

A. Jangkitan pada bahagian luka pembedahan – Tanda-tanda jangkitan pada luka termasuk kemerahan, berair, atau kesakitan yang semakin teruk pada bahagian tersebut. Ada kala ianya mengeluarkan nanah.

B. Jangkitan pada rahim –  Ini dipanggil endometritis. Masalah ini lebih berkemungkinan berlaku jika air ketuban anda pecah lama sebelum anda mula rasa sakit bersalin. Tanda-tanda jangkitan ini termasuk pendarahan yang teruk dan darah nifas berbau busuk dan juga demam ketika berpantang.

C. Jangkitan salur kencing – Semasa pembedahan, sejenis tiub kencing akan dimasukkan ke dalam salur kencing untuk mengosongkan pundi kencing anda. Jangkitan boleh berlaku melaluinya.

3. DARAH BEKU

Mana-mana pembedahan meningkatkan risiko anda mengalami darah beku. Ini boleh jadi serius, bergantung kepada di mana pembekuan itu berlaku. Jika pembekuan berlaku dalam paru-paru, ia boleh menyebabkan kematian.

Tanda-tanda masalah ini termasuk:-

  • Batuk
  • Sesak nafas
  • Kesakitan atau bengkak pada bahagian betis
  • Sakit dada

Doktor mungkin akan memberi anda ubat untuk mencairkan darah dan sejenis stokin khas untuk memastikan peredaran darah menjadi lancar pada kaki anda. Anda juga digalakkan supaya berdiri dan berjalan-jalan secepat mungkin selepas pembedahan caesarean. Ini akan membantu peredaran darah dan mengurangkan risiko pembentukan darah beku.

4. PERLEKATAN ORGAN DALAMAN

Seperti juga pembedahan lain pada bahagian perut atau pelvis, caesarean berisiko menyebabkan lekatan (adhesion) semasa proses penyembuhan. Perlekatan yang saya maksudkan ialah kelompok tisu parut yang boleh menyebabkan organ-organ pada abdomen anda melekat sesama sendiri atau pada bahagian dalam dinding perut. Kira-kira separuh daripada wanita yang menjalani caesarean mengalami perlekatan ini dan jumlah ini meningkat kepada 83 peratus selepas tiga kali pembedahan caesarean.

Kadangkala perlekatan boleh menyebabkan kesakitan (adhesion colic) kerana ia mengehadkan pergerakan organ-organ dalaman.

5. PEMBIUSAN

Kebanyakan pembedahan caesarean dilakukan tanpa pembiusan penuh (general anaesthetia) yang membuatkan anda tidur. Sebaliknya, anda akan diberi spinal atau epidural yang akan menyebabkan bahagian perut dan kaki berasa kebas supaya pembedahan boleh dilakukan. Epidural atau spinal lebih selamat bagi anda dan bayi berbanding pembiusan am. Bagaimanapun, apa-apa jenis pembiusan melibatkan sedikit risiko.

Apakah komplikasi lain ?

Komplikasi yang serius sangat jarang berlaku iaitu kurang daripada 1 peratus. Komplikasi serius yang dimaksudkan:-

  • Kecederaan kepada pundi kencing, tiub yang menyambungkan buah pinggang dengan pundi kencing (ureter), atau kepada usus.
  • Doktor mungkin perlu menjalankan pembedahan membuang rahim (hysterectomy) sebagai langkah menyelamatkan nyawa jika berlaku tumpah darah yang serius yang boleh mengancam nyawa ibu.
  • Anda mungkin perlu menjalani pembedahan caesarean pada masa akan datang. Perkara ini akan dibincangkan semula dalam kehamilan berikutnya.
  • Ada juga bayi yang terluka sedikit akibat terkena pisau bedah. 2 peratus bayi mengalami luka kecil semasa pembedahan caesarean.

Akhir kata,

Buat keputusan yang sewajarnya, jangan membabi buta. Jangan ambil bulat-bulat ‘cakap-cakap’ orang. Banyakkan bertanya pada mereka yang berilmu dan bertauliah.

Tidak saya potong orang sesuka hati tanpa sebab yang munasabah.

SUMBER: Muhammad Izzat Abdul Razak

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda