KEBELAKANGAN ini ramai lebih suka pokok tiruan dijadikan hiasan rumah, mungkin disebabkan kerana ia mudah dijaga. Iyalah, pokok betul memerlukan cahaya matahari yang terik, silap jaga mati pokok itu.

Tetapi tahukah anda, ada pokok yang  boleh diletakkan di dalam rumah tanpa memerlukan cahaya matahari yang terik dan harganya jauh lebih murah berbanding pokok tiruan?

BACA>>> 7 Manfaat Memelihara Haiwan Kepada Kanak-Kanak

KENAPA TANAM POKOK HIASAN INI LEBIH BAIK BERBANDING POKOK TIRUAN?

Pokok hiasan dalam rumah ini bertindak sebagai penapis udara semula jadi di dalam rumah kita.

Selain menapis udara, ia juga sudah pasti mencantikkan ruang rumah yang menjadikan pokok-pokok ini cukup berguna selain boleh menggantikan air purifier yang berharga ribuan ringgit.

Berikut adalah pokok-pokok hiasan yang merupakan penapis udara efisien untuk ditanam di dalam ruang rumah atau pejabat.

1. ENGLISH IVY (HEDERA HELIX)

Pokok ini sesuai bagi rumah yang mempunyai pencahayaan rendah. Ivy baik untuk menyerap karbon monoksida, benzena, formaldehid dan trichlorethylene. Ia juga membantu mengurangkan alergi udara.

2. UMBRELLA PLANT (Schefflera)

Tumbuhan ini mampu membuat udara di dalam rumah bersih walaupun terdapat perokok dalam keluarga. Umbrella atau Schefflera adalah salah satu daripada tumbuhan dalaman yang paling terkenal untuk menyaring asap tembakau dan menyerap bahan berbahaya yang disediakannya.

3. DRACAENA

Dracaena merah dan Warneck Dracaena sama-sama berkesan untuk mengeluarkan formaldehid dari udara di rumah termasuk benzena, trikloretilena dan xilena.

4. ALOE VERA

Terdapat kira-kira 250 jenis lidah buaya yang boleh anda pilih. Tumbuhan ini mudah ditanam kerana kebolehan penyembuhan. Tetapi tidak ramai yang mengetahui bahawa lidah buaya juga menapis produk sampingan pembersih dan cat berasaskan kimia.

5. SNAKE PLANT (SANSEVIERIA)

Sangat mudah berkembang kerana dapat menangani keadaan cahaya yang rendah dan sangat sedikit air. Adalah idea yang baik untuk menjaga salah satu tumbuhan ini di dalam bilik tidur kerana ia adalah satu-satunya tumbuhan yang menyerap karbon monoksida dan melepaskan oksigen pada waktu malam.

Juga boleh meletakkan satu di bilik mandi bagi membantu mengawal kelembapan. Snake Plant adalah antara tumbuhan penapis udara terbaik untuk mengeluarkan benzena, formaldehid dan toksin berbahaya yang lain.

6. SPIDER PLANT (CHLOROPHYTUM COMOSUM)

Sangat popular dan mudah dijaga. Ia boleh mengeluarkan bahan pencemar udara dalaman yang berbahaya seperti karbon monoksida, xylena, benzena, formaldehid dan bau yang tidak baik dari udara. Tumbuhan ini lebih suka cahaya matahari tidak langsung yang terang, tanah kering dan sejuk seperti suhu purata.

7. ARECA PALM (DYPSIS LUTESCENS)

Tumbuhan penapis udara teratas yang disenaraikan oleh penyelidikan NASA ialah Areca Plant kerana mampu menghilangkan formaldehid, benzena, karbon monoksida dan dikenali sebagai salah satu pelembap semula jadi yang terbaik.

8. MONEY PLANT (EPIPREMNUM AUREUM)

Sangat mudah untuk berkembang dan sangat tahan terhadap jangkitan serangga, lebih banyak air. Salah satu tumbuhan yang terbaik untuk membersihkan udara tercemar dengan bahan kimia sintetik dari perabot dan penyelesaian pembersihan.

9. RUBBER PLANT (FICUS ELASTICA)

Mampu mengeluarkan racun dari udara, memerlukan kurang cahaya daripada banyak tumbuhan lain dan mengatasi semua ficus lain. Daun besar tumbuhan ini mengeluarkan sejumlah besar karbon dioksida yang dikeluarkan, menghapuskan bakteria dan spora di udara.

10. PEACE LILY (SPATHIPHYLLUM)

Sebagai salah satu pembersih udara dalaman yang paling berkesan, Peace Lily dapat memberi manfaat kepada rumah dalam tiga cara. Pertama, ia dapat menyingkirkan gas yang dikeluarkan oleh manusia seperti amonia dan aseton. Kedua, ia akan membersihkan udara dari benzena, trichlorethylene, dan formaldehyde. Ketiga, meningkatkan kelembapan di rumah anda.

BACA>>> 13 Cara Jadikan Rumah Bersih, Wangi dan Berseri!

SUMBER: Airis.Life

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda