DOMPET kering, dalam akaun bank pula hanya tinggal RM5 ringgit. Mengapa begitu sempit rezeki aku? Ingatlah, rezeki Allah itu luas. Tidak menjadi soal sama ada banyak atau sedikit rezeki itu. Apa yang lebih penting adalah rezeki yang cukup.

Jika anda selalu berasa susah dalam mencari rezeki, cuba amalkan zikir pembuka rezeki ini. InsyaAllah, jika diizinkan, Allah akan permudahkan urusan kita dalam mencari rezeki.

7 ZIKIR PEMBUKA REZEKI

1. LA HAWLA WALA QUWWATA ILLAH BILLAH

Maksud: Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah semata-mata.

Barangsiapa yang lambat datang rezekinya hendaklah banyak mengucapkan – La hawla Wala Quwwata Illa billah. (HR. At-Tabrani)


2. LA ILAHA AL MALIKUL HAQQUL MUBIN

Maksud: Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, Allah yang Maha Benar lagi Maha Nyata.

Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha illalla al malikul haqqul mubin, maka bacaan itu akan menjadi keamanan dari kefakiran dan menjadi penenteram dari rasa takut dalam kubur. (HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami).


3. SUBHANALLAHI WABIHAMDIHI SUBHANALLAHI ADZIIM

Maksud: Maha Suci Allah dan segala puji bagi-Nya, Maha Suci Allah yang Maha Agung.

Dari setiap kalimat itu seorang malaikat yang bertasbih kepada Allah Ta’ala sampai hari kiamat yang pahala tasbihnya itu diberikan untukmu. (HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat).

BACA>>>> Rasa Serabut di Rumah? Ini 5 Tip Jadikan Rumah Kita Terasa Lebih Sejuk Dan Tenang


4. SURAH AL-IKHLAS

Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas ketika masuk rumah maka berkat bacaan menghilangkan kefakiran dari penghuni rumah dan tetangganya. (HR. At-Tabrani).


5. BANYAKKAN SELAWAT KE ATAS NABI

Dari Umar bin Khattab dari Nabi Muhammad SAW bersabda: Barangsiapa berselawat kepadaku satu kali selawat maka Allah akan membalas sepuluh kali selawat dan mengangkatnya sepuluh darjat.

(Dikeluarkan Imam Bukhari dalam Adabul Mufrad, Ibnu Abu Syaibah…al-Bazzar….Ibnu Syahiin dan al-Ismaili dengan sanad ma’lul).


6. MELAZIMKAN BERISTIGHFAR

Barangsiapa melazimkan beristighfar nescaya Allah akan mengeluarkan dia dari segala kesusahan dan memberikan rezeki dari arah yang tidak pernah diduga. (HR. Ahmad, Abu Dawud dan Ibnu Majjah)


7. AMALKAN BACA DOA MURAH REZEKI INI

Ya Allah, berikanlah kepada kami rezeki yang luas. Kurniakanlah kepada kami rezeki yang halal lagi baik tanpa memberatkan kami Ya Allah.

Jika rezeki kami ada di langit maka turunkanlah. Jika ada di bumi maka keluarkanlah. Jika jauh maka dekatkanlah. Jika dekat maka mudahkanlah. Jika sedikit maka banyakkanlah. Jika banyak maka berkatilah agar kami dapat menolong anak-anak yatim, fakir miskin, dan mereka yang dalam kesusahan dan kedaifan. Ya Allah, Kabulkanlah doa kami Amin Ya Robbal ‘Alamin.

Semoga Allah Memakbulkan doa kita semua. Semoga bermanfaat InsyaAllah.

BACA>>>> Ingin Beli Rumah Sendiri? Amalkan Doa Mohon Dipercepatkan Miliki Rumah

SUMBERSays

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda