BERSALIN secara pembedahan, dipanggil caeserean bukanlah perkara yang diimpikan semua wanita. Pengalaman bersalin secara pembedahan boleh buatkan seseorang wanita mengalami trauma mahu mengandung lagi.

Berdepan situasi dalam dewan bedah sambil menyaksikan pelbagai perkakasan pembedahan yang disusun rapi sudah cukup membuatkan kita kecut perut. Itu belum lagi proses pembedahan bermula.

Agaknya, siapa tidak cukup kental, memang boleh lari berdesup keluar bilik bedah. Sebagai maklumat dan pengetahuan, artikel kali ini kami kongsikan tip kepada ibu yang akan bersalin secara pembedahan.

TIP SEBELUM PEMBEDAHAN

1. TANGGALKAN SEMUA BARANGAN

Masuk dewan bedah, kita tidak dibenarkan membawa sebarang barang kemas, termasuk cermin mata (kecuali ada masalah rabun teruk atau pening jika tidak pakai).

2. MANDI

Segarkan badan, mandi dahulu sebelum ke dewan bedah. Selepas mandi badan akan rasa lebih bertenaga, relaks dan dapat redakan perasaan gemuruh. Hendak hilangkan gemuruh dengan makan tidak boleh sebab kita perlu berpuasa.

3. MAKAN

Wanita hamil yang terpaksa menyerahkan diri untuk dibedah disebabkan masalah kesihatan mungkin boleh makan dahulu sebelum mula berpuasa. Makan makanan berkhasiat dan dapat memberi tenaga, juga minum air secukupnya.

4. UBAT GASTRIK

Ada sesetengah wanita hamil sering diserang gastrik, boleh makan atau minta ubat gastrik terlebih dahulu (atas nasihat pakar).

5. MINTA MAAF

Dalam dewan bedah, suami tidak dibenarkan masuk. Jadi minta maaf dengan suami atau ibu terlebih dahulu atau peluk cium anak. Minta doakan semoga pembedahan berjalan lancar tanpa sebarang komplikasi.


SEMASA PEMBEDAHAN

1. TENANG 

Sebaik saja memasuki dewan bedah, kita akan mula berdebar. Kita akan dipindahkan sebentar ke dalam bilik menunggu, sementara menanti pasukan pakar bedah bersiap sedia. Menenangkan diri sangat penting pada masa ini. Kadar denyutan jantung dan tekanan darah akan dikira. Jangan terlalu gementar, nanti tidak pasal-pasal darah tinggi pula.

2. BACA SURAH  

Sambil menunggu giliran ke dewan bedah, bacalah surah yang bersesuaian. Jika tetiba buntu, baca al-Fatihah pun sudah cukup. Kita juga boleh baca surah sepanjang pembedahan bagi menghilangkan perasaan gemuruh selain dapat berikan ketenangan supaya dipermudahkan proses pembedahan.

3. SIAP SEDIA

Ibu yang pernah bersalin secara pembedahan mesti sudah tahu proses ini. Sentiasa siap sedia dengan prosedur seperti suntikan epidural. Kita juga mungkin akan ditanya pakar bius beberapa soalan. Pastikan kita sentiasa sedar untuk menyebut nama jantina anak yang bakal lahir nanti.

4. BAWA BERSEMBANG

Salah satu cara elak gemuruh adalah berbual dengan doktor bertugas, tetapi janganlah sampai mengganggu kerja mereka. Keadaan ini sedikit melegakan perasaan.

5. TARIK NAFAS

Tarik nafas kalau rasa tidak sedap hati atau gemuruh keterlaluan. Mesti lawan perasaan gemuruh itu. Jika tidak, tekanan darah akan meningkat atau denyutan jantung berdenyut laju. Doktor mungkin terpaksa berikan kita ubat untuk melegakan rasa gemuruh itu.


SELEPAS PEMBEDAHAN

1. REHAT

Kita akan dibawa ke satu bilik unit penjagaan rapi (ICU). Mungkin ada kalangan kita akan mengalami komplikasi akibat alahan ubat seperti muntah atau pening. Jadi, ambil masa ini untuk berehat sebelum dihantar ke wad.

2. BERITAHU JIKA SAKIT

Selepas bersalin mungkin kita akan mengalami pening atau muntah disebabkan suntikan epidural atau ubat lain. Jangan segan beritahu doktor atau jururawat sekiranya pening masih tidak hilang selepas 6 jam pembedahan berlalu.

3. UBAT TAHAN SAKIT

Ada sesetengah hospital (swasta), kita dibenarkan meminta ubat tahan sakit sekiranya bius sudah mula hilang. Tetapi seeloknya, cuba jangan ambil, biasakan diri dengan rasa sakit itu, dan ambil kalau kita sudah tidak tahan sakit.

4. BERDIRI

Ini bahagian paling akhir, selepas 6 jam pembedahan, kita diminta untuk berdiri. Memang sakit, tetapi lalukan pelahan-lahan dan jangan terburu-buru. Boleh minta bantuan suami.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua. Nanti kami akan kongsikan tip berdiri selepas bersalin melalui pembedahan.

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda