BAGI memastikan kesihatan wanita selepas bersalin, kita digalakkan untuk berpantang selama 44 hari. Dalam kita sibuk menjaga pemakanan dan kesihatan, si suami juga perlu memberi kerjasama agar tidak bersama dalam tempoh berpantang tersebut.

Mungkin ada sesetengah orang yang merasakan pantang itu sesuatu yang ketinggalan zaman sehingga mereka menganggap ianya karut.

KERANA SI SUAMI TERLALU MENGIKUT NAFSU

Seperti perkongsian ini, sebak apabila seorang ibu sedang dalam pantang terpaksa menahan seksa kerana suaminya yang terlalu mengikut nafsu. Paling menyedihkan, ibu ini meninggalkan bayi kecil yang baru berusia 4 hari.

Kisah ni berlaku lebih dari 10 tahun yang lepas. Di bahagian kecemasan zon merah (kritikal), kami terima seorang pesakit ibu muda.Baru sahaja melahirkan cahaya mata sulung 4 hari yang lepas.

Mukanya pucat biru, mata hitamnya ke atas, bibirnya kebiruan, mulutnya berbuih buih, badannya kaku..sejuk.

Kata si suami, isterinya tiba-tiba terkena sawan sewaktu sedang tidur. Isterinya juga alami tumpah darah pada waktu yang sama.

Staf di unit kecemasan bertungkus lumus menstabilkan keadaan ibu yang sangat kritikal masa itu. Bantuan pernafasan segera diberikan.

Dalam masa yang sama doktor lain membuat pemeriksaan dibahagian bawah pesakit untuk melihat kadaran banyak mana darah yang keluar di pada ibu.

Sebaik kain dibuka, didapati habis lencun kain, seluar dalam dan pad dipenuhi darah. Bila doktor memeriksa bahagian jahitan, terlihat sesuatu yang amat mengejutkan beliau.

BACA>>>> Isteri Terseksa Setahun Tidak Disentuh Suami, Rupa-Rupanya…

JAHITAN EPISIOMI IBU TERBUKA!

 

Beliau terkejut bukan kerana luka epi itu terbuka disebabkan benang tertetas, tapi disebabkan luka terlihat seperti dikoyak koyak kan, dan menjadikan keadaan luka sangat sangat teruk.

Doktor sudah mengandaikan satu perkara ini yang berkemungkinan menjadi penyebab si ibu mengalami pendarahan yang teruk.

DOKTOR KEMBALI BERJUMPA SI SUAMI

Pada masa ini si ibu sedang diberi bantuan pernafasan terus dari peparu dan sedang menerima pemindahan darah dan ubatan lainnya kerana keadaan semakin tenat.

Doktor dengan suara perlahan bertanyakan pada suami:

Jujur dengan saya yea encik.

Encik ada buat hubungan kelamin dengan isteri ke tadi?

Eh,mana ada doktor. Kan isteri saya baru je bersalin.

Encik, saya minta encik berterus terang dengan saya. Luka bahagian tempat jahit koyak rabak. Tidak mungkin kalau isteri buat kerja pun,dia akan koyak teruk macam yang saya lihat tadi.

Si suami akhirnya mengakui yang dia ada melakukan hubungan dengan isterinya secara paksa. Isterinya meronta ronta tapi dia memaksa.

Lepas dia berjaya puaskan keinginannya, dia dapati badan isterinya kejang, tiba-tiba mulut berbuih dan dia terkena sawan.

Allahuakhbar !
Astagfirullah !

Tiada kata yang mampu diucapkan doktor tersebut. Hanya mampu menahan marah dan kesal.

Sesungguhnya Allah Maha Penyayang, dia telah menjemput ibu itu kembali ke sisi NYA.

Doktor tidak dapat selamatkan ibu tersebut disebabkan kehilangan darah yang terlalu banyak dan mengakibatkan kegagalan fungsi organ dalam badan.

ADA HIKMAH IBU INI PERGI

Tiada lagi trauma untuk dia hadapi,
Tiada lagi kesakitan untuk dia rasai.

Tapi kasihan pada anak nya yang masih bayi.
Baru ingin merasai kehangatan air susu ibu,
Baru ingin merasai lembutnya belaian ibu,
Kini sudah menjadi yatim kerana nafsu ayah sendiri.

Manusia bila nafsu menguasai diri, hilang pertimbangan diri.

BACA>>>> 11 Sebab Kenapa Suami Curang Ketika Isteri Berpantang

SUMBERMakcikBawang

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda