RAMAI orang berusaha mencari pelbagai suplemen untuk meningkatkan sistem daya tahan (kekebalan) tubuh. Pengamalan suplemen yang banyak dijual di pasaran tidak akan bermakna jika anak-anak kita masih lagi tidak mengamalkan gaya pemakanan yang sihat.

Sistem kekebalan tubuh atau sistem imunisasi ini berfungsi melindungi tubuh dari ancaman pelbagai penyakit berjangkit dan tidak berjangkit.

Oleh itu, kita akan melihat ada anak-anak yang sihat dan ada yang mudah sakit walaupun berada dalam taska dan tadika yang sama.

Saya mencadangkan beberapa jenis sayur-sayuran yang bermanfaat untuk meningkat daya tahan anak-anak kita.

BACA>>> Anak Tidak Suka Makan Sayur? Jom Amalkan 5 Tip Ini

1. BROKOLI

Ia mengandung serat dan antioksidan yang tinggi. Selain itu, mengandung vitamin A, C, dan E. Cara terbaik ketika menyediakan brokoli adalah dengan membersihkan brokoli kemudian di stim bersama nasi dalam periuk yang sama.

2. BAYAM

Kandungan antioksidan sayur ini juga tinggi. Cara penyediaannya sama seperti brokoli. Jangan terlalu lama ditumis. Stimkan sayur ini bagi mengekalkan nutrisinya.

3. BAWANG PUTIH

Ia mengandungi sebatian allicin yang bersifat antibakteria dan antivirus. Jadi ia bagus dicampurkan sedikit pada makanan anak-anak kita. Biasakan mereka dengan bawang putih.

4. KUNYIT

Ia mengandungi sebatian cucurmin yang berisfat antiradang. Tambahkan lebih kunyit dalam masakan kita agar ia dapat juga dinikmati oleh anak-anak.

BACA>>> Inilah Sebab Kenapa Doktor Ini Larang Beri Suplemen Vitamin C kepada Bayi

5. BETIK

Betik adalah buah tempatan yang sangat bermanfaat kerana mengandungi sebatian papain, yang berfungsi sebagai antikeradangan. Ia juga mengandung vitamin B, potasium, dan asid folat. Tahap vitamin C dalam sebiji buah betik sangat tinggi.

Banyak lagi buah-buahan dan sayur-sayuran yang sangat bermanfaat. Latih anak kita dari kecil untuk mengambilnya dalam makanan.

Semoga bermanfaat.

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda