ANAK kecil memang selalu menangis bila tidak jumpa ibunya walaupun sekejab. Jadi, dalam tempoh ini ibu perlu banyak bersabar.

Ibu yang tidak sabar dan membiarkan anak menangis dalam tempoh yang lama kerana beranggapan anak tidak berkelakuan baik sebenarnya boleh meninggalkan kesan buruk kepada anak.

Jom ketahui mengapa anak kecil sering menangis bila tidak nampak ibunya. Mesti ada sebabnya, kan?

BACA>>> Biar Bayi Menangis Lama-Lama Beri Kesan Kepada Otak Dan Pembentukan Peribadi

KENAPA ANAK 1 TAHUN 6 BULAN KE BAWAH MENANGIS SANGAT KUAT BILA TAK NAMPAK IBU ATAU PENJAGANYA?

Dikatakan anak berperangai buruk bila dengan ibunya. Hmmm…bagi anak berumur 1 tahun 6 bulan ke bawah, sebenarnya kita tidak boleh mengatakan dia berperangai buruk jika dia menangis nak ikut anda masuk tandas, atau tidak boleh jauh dari anda langsung.

Pada usia ini, bahagian otak bawah atau reptilian brain yang sedang develop. Bahagian otak ini, menjaga keselamatan dan perlu rasa selamat untuk perkembangan seterusnya.

Bila mama pergi dari dia ke toilet ke atau ke mana, anak itu tengok mamanya hilang dan rasa keselamatannya tergugat. Itu yang buat dia menangis. Itu bukan manja. Jangan salah faham dan bukan juga berperangai buruk. Itu tabii dan perkembangan normal seorang kanak-kanak.

Anak kecil menangis bukan kerana dia berperangai buruk, dia menangis untuk berkomunikasi dan menyampaikan keperluannya. Maka selidiklah apa yang dia perlukan dan tunaikan.

TIDAK DILAYAN AKAN BERI KESAN BURUK KEPADA ANAK

Ibu risau, bila ibu bapa muda tersilap faham begini, kerana kesannya buruk. Kerana takut anak menjadi manja, sedangkan pada usia ini, anak amat perlukan belaian ibu dan bapa. Dan kerana kononnya takut anak itu manja, maka dibiarkan anak itu sorang-sorang dan menangis melalak beberapa jam.

Akhirnya, tahap untuk rasa selamat itu tidak berakhir, sudah 6 tahun pun masih clingy dan esteem diri yang rendah kerana berasa dia tidak penting dan tidak dikasihi. Ia sangat memberi kesan pada perkembangan psikologinya.

Anak yang dikatakan berperangai buruk jika sudah lebih 4 tahun, perangainya mungkin menyepak dan merontak-ronta bukan kerana dia berada dengan ibunya. Tetapi kerana dia tidak dididik dengan kasih-sayang dan ketegasan, loving and firm.

Kerana anak yang dididik dengan loving and firm, dia tahu had-had kelakuan yang dibenarkan. Yang menjadi berperangai buruk adalah yang dididik tanpa meletakkan had-hadnya atau pun boundaries.

Contoh, tengok TV sampai pukul 2 pagi pun dibenarkan atau bila memukul kawan-kawan, ibu bapa tengok sahaja dan tidak mengambil tindakan memberitahu perbuatan itu salah.

Walaupun pada ketika itu anak itu masih 2 tahun, ibu bapa perlu membetulkan kelakuan anak itu dan mulakan perlahan-lahan. dan berulang sehingga anak itu faham. Ianya mungkin mengambil masa beberapa bulan.

Kita hanya boleh mengatakan seorang anak itu berperangai buruk sekiranya anak itu telah berusia 4 tahun keatas kerana pada usia ini, barulah seorang anak itu sudah mula boleh berfikir dan memahami reason.

Namun, tidak yang kompleks tapi sudah boleh sedikit. Dan bila sedari kecil ibu bapa berusaha memberi penerangan atau reason, anak itu akan membesar menjadi seorang yang mudah memahami, reasonable.

children raised with reasons become reasonable

BACA>>> 8 Sikap Ibu Bapa yang Boleh Buat Anak Rosak

APA ITU KELAKUAN BURUK PADA KANAK-KANAK?

Yang dikatakan berperangai buruk itu maksudnya anak itu melakukan perkara-perkara yang tidak boleh diterima dalam sosial, seperti memukul kawan, menyepak, merampas, menjerit-jerit marah, berguling-guling hendakkan barang di kedai.

Namun perlu difahamai ini bukan kerana anak itu berada dengan ibunya, ia adalah kerana didikan yang diterima sebelum ini lebih kepada permissive dimana semuanya tidak mengapa, diikut semua kehendak anak itu.

Apa yang kita katakan sebagai ‘permissive parenting’? Kelemahan Permissive parenting adalah anak tidak dikenalkan dengan peraturan dan contoh perangai baik sejak kecil.

Bagi pendapat dan pegangan Ibu, anak berperangai buruk diantara sebab utamanya BUKAN kerana anak itu dengan ibunya atau bapanya, it is the parenting. Sebab ramai para ibu yang bijak mengendalikan dan mendidik anak-anaknya dan anak tidak berperangai buruk bila dengan mereka.

SUMBER: IbuRose

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda