SUAMI ada kekasih lain selain isteri bukan lagi berita pelik yang boleh dibaca di media massa. Mungkinkah ini juga tanda kemakmuran ekonomi negara? Hmmm… Apapun, kecenderungan lelaki untuk beristeri lebih seorang bukan hanya melibatkan golongan berduit sahaja, tetapi mereka yang kurang berada pun ada keinginannya juga. Lautan apa sanggup direnangi kononnya.

Malah, ada pula kalangan gadis yang berani menyambut gayung lelaki berusia. Seorang rakan (Intan) mengaku kepada saya, bukan wang jadi tarikan, tetapi lelaki 40-an kononnya ada pemanis tersendiri yang buatkan mereka jatuh hati.

BETUL ATAU TIDAK LELAKI 40-AN PEMANIS?

Rasanya lelaki usia 40-an bukannya pemanis, tetapi ramai yang ada penyakit kencing manis. Tidak semua lelaki usia 40-an obses kepada cinta dan wanita, kerana masih banyak perkara lain yang perlu diutamakan.

Namun hakikatnya, semakin seseorang itu menolak, semakin kuat pula ditarik! Dan ujian itu sememangnya sangat kuat pada usia 40-an!

APA PATUT SAYA BUAT JIKA SUAMI SAYA ADA PEREMPUAN LAIN?

Jika anda menghadapai masalah suami yang sudah mula curang atau menggatal, jangan terburu-buru mencurigai suami. Jika anda bersikap begitu, ia akan lebih mempercepatkan lagi proses anda diduakan.

90 peratus suami akan berfikir, “Elok-elok aku tak buat hal, cemburu tak tentu pasal. Aku pasang satu lagi baru padan muka”!

Sama ada dengan tanda atau tidak, naluri setiap isteri akan dapat merasakan sesuatu jika suami tidak setia. Cuma pastikan, kecenderungan naluri anda tidak dibuat-buat. Ia akan datang sendiri ketika anda berada dalam keadaan tenang. Jangan pula mendesak diri sendiri untuk berfikir bukan-bukan.

LAWAN PERASAAN NEGATIF

Cubalah lawan perasaan negatif yang datang. Jangan sekali-kali serang suami membuta tuli. Lontarkan soalan yang tidak berunsur tuduhan atau curiga, cukup sekadar bertanya. Pada masa sama, nilailah setiap patah jawapan diberikan.

BAGAIMANA JIKA SAYA MASIH BERASA CURIGA?

  • Sekiranya masih ada rasa curiga, kembalilah kepada Allah dengan solat istikharah.
  • Istikharah tidak semata-mata memberikan jawapan tetapi petunjuk untuk anda menerima takdir dengan penuh redha.
  • Dalam kata lain, jika benar suami sudah terperangkap dalam cinta tiga dimensi, bertenanglah.
  • Hadap suami dengan penuh sopan, dan ajaklah berbincang.
  • Ingatkan dia pada tanggungjawab yang bertambah, dunia dan akhirat.
  • Jangan sekali menunjukkan anda membantah. Sifat lelaki seperti layang-layang, dicabar angin kencang, semakin tinggi melayang.

Ingat, jika anda minta suami fikirkan dalam keadaan santun dan tenang, itu langkah berkesan untuk anda mempengaruhi keputusan suami. Insya-Allah, kena caranya, anda akan kekal bersama hingga ke syurga.

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda