KENAPA kepala bayi saya comot dan seperti berkelemumur? Tentu ada sesetengah daripada ibu ayah berhadapan dengan situasi begini. Jangan risau, ketahui apa masalah tersebut lebih lanjut.

Sekiranya anda melihat kulit kepala bayi berkerak dan adakalanya kelihatan seperti kelemumur, tebal, berminyak, kerak bertompok kecoklatan, itu sebenarnya adalah cradle cap atau kulit berkerak.

Pakar perubatan memanggilnya sebagai infantile seborrheic dermatitis, dan ia adalah perkara biasa di kalangan bayi. Sementara itu di kalangan orang Melayu, masalah ini dikenali sebagai sawan.

APA PUNCA TERJADINYA KERAK KEPALA BAYI?

Puncanya masih tidak diketahui secara spesifik. Tetapi kita maklum ia bukan disebabkan oleh tahap kebersihan yang teruk atau alahan. Mungkin sesetengah ibu bapa bimbang melihat keadaan bayi mereka kerana ditakuti boleh membawa penyakit lain yang lebih serius.

Sesetengah pakar percaya hormon yang diterima oleh bayi daripada ibu di akhir kehamilan menyebabkan rangsangan lebih penghasilan kelenjar minyak (seborrheic) oleh bayi, menyebabkan berlaku kerak kepala.

Kerengsaan daripada yis yang membesar dalam sebum (bahan dihasilkan oleh kelenjar) juga dikatakan punca berlakunya masalah kerak. Kerak kepala tidak berjangkit tetapi ia mungkin menyebabkan sedikit kegatalan kepada bayi.

BACA>>>> 20 Panduan Asas Penjagaan Bayi yang Perlu Anda Tahu

CARA HILANGKAN KERAK KEPALA BAYI

  1. Urut perlahan-lahan kulit kepala bayi dengan jari anda atau berus yang lembut untuk melonggarkan kerak tersebut.

2. Syampu rambut bayi lebih kerap (setiap hari), tetapi pastikan dibilas dengan betul.

3. Selepas syampu, berus perlahan-lahan kulit kepala bayi dengan berus lembut atau tuala lembut.

4. Ada ibu bapa yang berjaya menanggalkan kerak dengan kaedah bersyampu tetapi jika kerak jenis yang degil, anda boleh cuba menyapu minyak bayi.

5. Guna minyak bayi jenis almond atau minyak zaitun. Sapukan pada kulit kepala bayi. Biarkan lebih kurang 15 minit. Kemudian, perlahan-lahan sikat kepingan menggunakan sikat gigi atau berus lembut.

6. Pastikan ia diikuti dengan membasuh kulit kepala bayi dengan syampu bayi yang lembut.

7. Anda boleh juga biarkan sapuan minyak tersebut di kepalanya bagi membolehkan pori tersumbat dan menyebabkan kepingan tertanggal.

PERLUKAH SAYA BAWA KE DOKTOR?

Jumpa dengan doktor apabila keadaan kerak di kepalanya bertambah teruk, terdapat pendarahan atau tersebar melebihi kulit kepala bayi. Doktor mungkin mencadangkan preskripsi syampu kelemumur atau jika kulit kepala semakin teruk, ubat krim kortison dicadangkan.

Sekiranya, jangkitan yis menjadi punca masalah, doktor akan mencadangkan penggunakan ubat anti kulat. Bagi yang ingin mencuba cara tradisional menggunakan ubatan semulajadi boleh lihat video di bawah:

BACA>>>> Bayi Tidak Perlu Kerap Mandi Pun! Cukup Saja 2-3 Kali Seminggu

SUMBERPetuaIbu

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda