SAYUR dan buah-buahan sememangnya adalah makanan terbaik kerana mempunyai pelbagai khasiat yang diperlukan oleh tubuh.

Cuma, yang menjadi tidak selamatnya adalah racun yang digunakan pada tanaman itu menyebabkan ia berbahaya kepada kesihatan. Nak makan sayur organik tak semua mampu kerana harganya yang mahal.

Jadi, apa kata kita belajar cara untuk mencuci sayur dan buah-buahan yang dibeli agar selamat dimakan yang dipetik daripada perkongsian Hafiz Sulaiman di laman Facebooknya.

BACA>>> Cara Simpan Sayur dan Buah Supaya Lebih Tahan Lama


TIP MENCUCI RACUN BUAH DAN SAYURAN

Racun pada buah dan sayuran mungkin membawa kepada kesan kesihatan yang serius terutamanya dalam jangka masa panjang. Berikut merupakan tip yang boleh diambil bagi membuang pestisid pada permukaan:

1. BASUH DAN GOSOK DENGAN AIR

75-80 peratus sisa pestisid boleh dikurangkan dengan membasuh tanaman dan menggosoknya di bawah aliran air sejuk.

Menurut kajian lain pula, bukan suhu yang penting, tetapi aktiviti menggosok itulah yang mengurangkan pestisid. Gunakan sarung tangan plastik dan gosok sekurangnya 30 saat.

Pastikan juga menggosok di celahan buah dan sayuran di mana racun serangga ini berkumpul.

2. BASUH DENGAN AIR GARAM

Menurut Centre For Science dan Environment membasuh menggunakan garam 2 % membuang kebanyakan pestisid di permukaan tumbuhan.

3. CUKA PUTIH 

Mahu rendam cuka epal atau cuka kurma pun boleh. Tapi sayur dan buah mungkin jadi gelap menjejaskan rupanya. Cuka putih merupakan pilihan murah dan sesuai. Cuka membunuh kuman dan juga membuang pestisid.

Caranya: Rendam buah atau sayur ke dalam 1 bahagian cuka dan 10 bahagian air selama 30-60 minit. Cuka putih ada kat tesco: RM12.29 untuk 946ml.

4. LEMON DAN SODIUM BIKARBONAT 

Lemon dan baking soda ini membunuh kuman dan juga mampu menyahtoksin pestisid. Malah, database Cochrane menilai 8 kajian termasuk RCT menunjukkan baking soda ini mampu meneutralkan toksik daripada pestisid.

Caranya: Masukkan satu cawan jus lemon dan dua camca besar baking soda dalam botol spray. Spray makanan dan lap (buah) atau basuh dengan air.

5. AGEN PENGOKSIDA

Agen pengoksidaan seperti ozon, hidrogen peroksida dan spesis klorin merupakan radikal bebas yang merosakkan struktur racun menjadikannya lebih selamat. Namun begitu, pastikan anda tidak merendam terlampau lama kerana pengoksidaan mungkin merosakkan zat di dalam makanan juga.

Saya syorkan rendam 10 minit sahaja. Ini berbeza mengikut kekuatan dos mesin ozon anda.

A. OZON

Agen pengoksida yang sangat kuat ini meroskkan molekul bahaya di dalam pestisid menjadi lebih selamat dimakan. Di samping sayur dan buah, ia mungkin berkesan juga merosakkan toksin seperti logam berat dan antibiotik yang terkumpul dalam lemak haiwan.

Caranya: Masukkan tiub gas ozon ke dalam air berisi buah/sayur dan rendam selama 10 minit.

Pastikan anda tidak menghidu gas ozon yang terbebas kerana paru-paru sangat sensitif dengan gas ozon. Pendedahan jangka panjang boleh merosakkan paru-paru.

B. HIDROGEN PEROKSIDA

Gunakan food grade hidrogen peroksida dan masukkan satu bahagian di dalam 10 bahagian air.

C. SPESIS KLORIN

Sodium hypochlorite atau nama manjanya klorox mempunyai kesan pengoksidaan. Ia juga didapati dalam sesetengah setting air kangen.

Namun saya tidak mengesyorkan membasuh menggunakan agen klorin ini kerana kemungkinan kesan gangguan hormon oleh agen klorin yang dianggap xenoestrogen juga oleh sesetengah pengkaji.

6. PEMBERSIH ULTRASONIK

Kajian mendapati pembersih ultrasonik merupakan kaedah paling berkesan membersihkan pestisid berbanding menggunakan ozon, merebus dan membasuh dengan air biasa.

Mana nak dapat mesin ini? Lazada ada bro, kurang RM100 pun ada.

BACA>>> Doktor: Tidak Makan Sayur Dan Buah Punca Kanak-Kanak Sering Kena Ulser

Kaedah di atas hanya berkesan untuk pestisid di permukaan sahaja. Ozon mungkin mampu meresap ke dalam sel tumbuhan dan merosakkan pestisid sistemik namun masih belum ada kajian yang membuktikannya.

Memilih makanan yang disahkan organik merupakan pilih terbaik namun tidak ramai yang mampu dan pengeluarannya juga amat terhad. Diharapkan kaedah di atas ini dapat membantu mengurangkan bebanan toksikan dalam badan yang perlu diproses oleh organ hati kerana pemakanan yang tinggi racun pestisid ini.

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda