BILA gigi anak mula tumbuh, sering menjadi kekeliruan dalam kalangan ibu bapa adalah tentang penggunaan ubat gigi yang sesuai untuk anak.

Adakah perlu atau tidak menggunakan ubat gigi? Apakah jenis ubat gigi yang sesuai dan kandungannya. Tidak dinafikan ramai tidak tahu pemilihan ubat gigi yang betul buat anak.

Berikut adalah 5 tip pengunaan ubat gigi yang boleh dipraktikkan oleh ibu bapa di luar sana.

BACA>>> Doktor Gigi Ini Kongsi Cara Betul Bersihkan Gigi Bayi

5 TIP MENGGUNAKAN UBAT GIGI KANAK-KANAK

1. UBAT GIGI: PERLU ATAU TIDAK?

Bagi bayi yang belum ada gigi, boleh bersihkan mulut dan gusi bayi menggunakan kain basah bersih. Bagi bayi yang baru tumbuh gigi, boleh gunakan kain basah bersih juga untuk bersihkan giginya. Boleh juga gunakan ‘finger toothbrush’.

Perkenalkan ubat gigi bila ibu bapa yakin, dan anak tahu yang dipicit keluar itu ialah ubat gigi. Sebaik-baiknya, lagi awal lagi bagus untuk perkenalkan ubat gigi pada si anak.

2. UBAT GIGI: BANYAK ATAU SIKIT?

Untuk kanak-kanak bawah 3 tahun, gunakan ubat gigi sebesar sebiji beras. Untuk 3-6 tahun, sebesar kacang pea. Cukup. Tidak payah lebih-lebih. Tidak payah sampai berbuih.

3. UBAT GIGI: ADA FLOURIDA ATAU TIDAK?

Flourida adalah penting untuk menguatkan gigi dan mencegah kerosakan. American Association of Dentistry (ADA) mencadangkan untuk menggunakan ubat gigi berflourida seawal yang mungkin untuk pendedahan lebih awal dan perlindungan menyeluruh.

Di pasaran, ada ubat gigi kanak-kanak yang sudah ada flourida. Ibu bapa tidak perlu risau kerana kandungannya adalah jauh lebih rendah daripada orang dewasa.

4. UBAT GIGI: BOLEH TELAN ATAU TIDAK?

Walaupun ada ubat gigi kanak-kanak dilabel selamat untuk ditelan, tolonglah pastikan dan pantau anak tidak telan juga. Makanan pun kita berkira apa yang masuk ke dalam mulut, takkan ubat gigi kita relakan.

Ramai ibu bapa risau untuk gunakan ubat gigi berflourida kerana anak suka telan ubat gigi. Sebab itu, perkara paling penting adalah pemantauan daripada ibu bapa sendiri.

Ibu bapa WAJIB gosokkan gigi anak sehingga dia umur 6 tahun. Mesti bantu anak menggosok gigi atau gosok gigi bersama-sama anak untuk elakkan mereka tertelan ubat gigi.

BACA>>> 10 Perkara Tentang Berus Gigi yang Perlu Anda Tahu

5. UBAT GIGI: PERLU LUDAH ATAU TIDAK?

Secara amnya, kita akan nasihatkan untuk gunakan ubat gigi berflourida apabila anak sudah pandai meludah. Ibu bapa mesti ajar anak-anak untuk meludah ubat gigi dan elakkan daripada mereka menelannya.

Banyak cara nak ajar anak meludah ubat gigi. Ibu bapa jadilah contoh kerana ibu bapa adalah role model untuk anak masing-masing. Buat bunyi ‘puh’ ‘puh’.

Satu lagi, gunakan kuantiti yang betul. Bila tidak ada ubat gigi berlebihan, tidak perlu risau dengan tertelan atau perlu meludah dengan banyak.

Semoga bermanfaat.

Dr Muhamad Iqbal
Pegawai Pergigian

SUMBER: Medical Mybusters Malaysia

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda