BAYI hanya boleh makan makanan pejal ketika berusia 6 bulan ke atas. Sebelum usia itu, bayi hanya perlu minum susu ibu sepenuhnya. Tindakan memberikan makanan pejal pada usia awal boleh mendatangkan bahaya kepada bayi.

Jangan ambil mudah, berikut adalah penjelasan Dr Suhazeli Abdullah tentang kenapa makanan pejal tidak boleh diberikan pada bayi berusia 6 bulan ke bawah dan beberapa jenis makanan yang perlu dielak diberikan pada bayi dan kanak-kanak.


Beberapa hari ini telah melintas di timeline saya gambar seorang kanak-kanak yang telah dilakukan pembedahan kerana usus tersumbat.

Persoalannya, mengapa masih ada lagi ibu bapa atau orang sesekeliling yang gemar memberikan nasihat yang tidak benar kepada ibu dan sanggup memberi anak mereka makan diusia awal begitu atas alasan anak menangis seolah tidak puas atau tidak kenyang.

Makanan pejal seperti nestum yang sudah dibancuh, kanji atau bubur nasi tidak boleh diberikan sebelum umur 6 bulan kerana:

  • Bayi belum dapat mengunyah dan menggigit dengan berkesan.
  • Makanan yang paling seimbang dan lengkap adalah susu badan.
  • Meningkatkan risiko alahan makanan dan jangkitan kuman.
  • Usus belum matang dan terdapat risiko kecederaan dan usus tersumbat (‘intestinal obstruction‘).
  • Buah pinggang belum cukup matang untuk mengendalikan beban berlebihan dengan makanan pejal.

Mungkin ada yang mengatakan bahawa anak-anak mereka tidak mengalami perkara demikian. Tidak semua anak-anak bernasib baik.

KENAPA TIDAK BOLEH BERI BAYI MAKANANAN PEJAL?

Ada sebab sebenarnya mengapa garis panduan pemakanan telah dikeluarkan. Ini kerana terdapat kes-kes seperti ini yang berlaku. Kami turut simpati kepada bayi yang kecil yang tidak dapat memberitahu kita bahawa mereka dalam kesakitan kecuali melalui tangisan hiba mereka.

Terdapat beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan pada peringkat awal seperti:

1. MADU

Hanya boleh diberikan untuk umur setahun ke atas. Madu berkemungkinan mempunyai clostridium botulinum yang boleh menyebabkan ketoksikan botolinum yang boleh menyebabkan anak mengalami paralysis yang boleh membawa kepada kematian.

2. TELUR

Telur putih adalah antara makanan yang boleh menyebabkan risiko alahan yang tinggi di kalangan kanak-kanak. Manakala, telur kuning boleh diberikan pada umur 10 bulan dengan memasaknya dengan sempurna. (Telur kuning kaya dengan lemak dan vitamin mineral seperti zat besi).

Namun, telur putih meskipun kaya protein, ia hanya digalakkan diberikan pada usia setahun ke atas untuk mengelakkan alahan terutama kepada anak yang mempunyai ekzema.

3. KEKACANG

Kekacang seperti kacang tanah adalah antara makanan yang mempunyai risiko alahan yang tinggi kepada kanak-kanak. Selain bentuknya yang keras dan boleh menyebabkan anak tercekik dan menutup saluran pernafasannya.

4. MAKANAN RENDAH LEMAK DAN KALORI

Makanan rendah lemak dan kalori tidak sesuai diberikan kepada bayi dan kanak-kanak. Kanak-kanak memerlukan pemakanan yang seimbang bagi membantu tumbesaran mereka. Lemak adalah antara sumber tenaga selepas karbohidrat dan protein. Ia diperlukan untuk pembentukan hormon, lemak tubuh dan pelbagai fungsi tubuh lain.

5. MAKANAN TINGGI SERAT

Makanan tinggi serat tidak sesuai diberikan kepada bayi dalam jumlah yang banyak. Ini kerana makanan tinggi serat menyebabkan rasa kenyang yang lebih lama dan   menyebabkan anak kurang mengambil makanan. Seimbangkan pengambilan serat dari buah dan sayuran bersama sumber karbohidrat dan protein di dalam satu hidangan.

6. SUSU SEGAR

Susu segar (lembu atau kambing) tidak boleh diberikan kepada bayi bawah satu tahun. Ini adalah kerana saiz protein dan laktosa di dalam susu tidak boleh dihadam dengan sebaiknya oleh usus bayi.

Kandungan garam mineralnya yang tinggi juga membebankan buah pinggang bayi. Berlainan pula dengan susu formula yang berasaskan susu lembu. Ia telah diubahsuai supaya menghampiri kandungan susu ibu dan sesuai diberikan mengikut umur bayi.

Namun, berhati-hati sekiranya bayi mengalami alahan kepada susu lembu atau susu kambing. Susu segar yang tidak dipastur juga boleh mengandungi bakteria yang boleh membahayakan nyawa bayi.


Jika anak kita sakit, adakah mereka yang ‘memandai-mandai’ itu yang akan membawa anak kita berjumpa doktor? Ataupun mereka yang akan berjaga siang malam untuk menjaga anak kita yang sedang sakit selepas pembedahan?

Tidak bukan? Malahan tanggungjawab itu terserah kepada kita keseluruhannya.
Maka, sebagai ibu bapa, kita berhak membuat pilihan yang terbaik untuk anak kita sendiri.

NOTAKAKI:

Saya tidak menyalahkan ibu tersebut kerana terkadang pendirian kita ini akan ditewaskan oleh kata-kata orang lama. Bimbang juga jika dikatakan terlalu manjakan anak. Tetapi saya berharap perkara ini mampu memberikan kita pengajaran. Speedy Recovery baby!

SUMBER: Suhazeli.Com

MENINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda